Consilierea femeilor însărcinate

Pentru femei graviditatea este o stare cu totul specială, cu modificări profunde atât la nivel fizic cât şi psihologic. În această perioadă există riscul apariţiei unor tulburări emoţionale la viitoarea mamă, dar şi la viitorul tată. Or, maternitatea readuce în prim plan probleme şi conflicte din trecutul ambilor părinţi. Fiind de natură inconştientă, evenimentele traumatice din copilărie sau trecutul imediat pot influenţa în mod direct sarcina, naşterea şi educaţia nou-născutului. Venirea pe lume a unui copil poate resuscita emoţii puternice, inclusiv anxietate. Viitoarea mamă poate să fi uitat de anumite evenimente care au făcut-o să sufere, dar adesea acestea rămân active în inconştient şi recidivează odată cu conceperea unui copil. Astfel instinctul matern poate fi afectat de emoţiile negative care v-au rănit. Din aceasta cauză multe din bucuriile gravidităţii sunt adesea umbrite, iar maternitatea poate deveni un supliciu marcat de frică, tristeţe şi incertitudine.

De cele mai multe ori femeia însărcinată nu face nici o legătură între traumele psihice ale propriei copilării (istorie personală, relaţia cu părinţii, cu fraţii şi surorile) şi sarcina ei din prezent. Iar când apare un disconfort psihologic, ea se adresează ginecologului sau medicului generalist. Când de fapt ar trebui să consulte un psihoterapeut pentru a şi le aminti şi analiza. Odată conştientizate, ele îşi pierd influenţa nocivă. Spre regret, de cele mai multe ori femeile gravide îşi tăinuiesc dificultăţile psihologice, fiindu-le jena să le recunoască pentru a nu fi considerate ridicole sau nişte mame rele. Dânsele se consolează cu speranţa că problemele vor dispare de la sine, odată cu naşterea copilului.

Sugestia noastră ar fi ca la apariţia disconfortului psihologic, a depresiei, a sentimentelor de vină, viitoarea mama să apeleze la un psihoterapeut. Pentru că atunci când nu sunt tratate, tulburările psihologice  pot conduce la avorturi spontane, depresii post-natale, dificultăţi la îngrijirea nou-născutului. La fel de binevenită este asistenţa psihologică şi pentru viitorul tată care adeseori este bulversat de sentimente contradictorii vizavi de sarcina soţiei.

Consilierea psihologică pe timpul sarcinii este necesară atât pentru starea de bine a gravidei, cât şi pentru stabilirea unei relaţii pozitive între mamă – copil, tată – copil. Monitorizarea stării sufleteşti a femeii însărcinate trebuie să facă parte din asistenţa generală a pregătirii pentru travaliul naşterii. Astfel vor putea fi prevenite situaţiile care ar pune în pericol  mama şi nou-născutul.

În acest context amintim că meseria de părinte nu poate fi însuşită în instituţii speciale deoarece se presupune ca toate deprinderile de fi o mamă şi un tată bun vin de la sine. Evident că acesta e doar un mit şi tinerii părinţi se confruntă cu dificultăţi chiar de la bun început. Viitoarea mamă necesită în mod special un suport psihologic profesionist pentru aşi regăsi resursele interne care să o ajute să-şi trăiască în mod fericit maternitatea.

Cabinetul nostru psihologic vă oferă un spaţiu sigur pentru a verbaliza şi conştientiza problemele psihologice care intervin în timpul gravidităţii.